Pstrąg z migdałami i palonym masłem
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 filety ze pstrąga ze skórą
- 4 cebule dymki całe
- oliwa
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie płatków z migdałów (150 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzaną patelnię polej oliwą. Cebulę dymkę oczyść z korzeni i smaż w całości na patelni (razem z liśćmi). Żeby cebula smażyła się, szybciej można od góry docisnąć ją spodem drugiej patelni. Smażyć ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy rozpuszczone masło zacznie robić się brązowe, dorzuć do niego migdały. Kiedy sos stanie się gęsty, a migdały nabiorą brązowej barwy, przelej go do miski.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej filety z jednej strony – skórą do dołu. Przez chwilę dociskaj rybę palcami do patelni. Kiedy białko zacznie się ścinać po bokach ryby, należy ją posolić i popieprzyć. Smaż jeszcze przez chwilkę i zdejmij rybę z patelni.
Z palonego masła zdejmij piankę, która zebrała się na górze, zamieszaj i wlej na patelnię. Na palonym maśle z migdałami smaż przez chwilę filet, ale tylko z jednej, nieusmażonej wcześniej, strony.
Rybę podaj na smażonej cebuli dymce. Poleją ją palonym masłem z migdałami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź