Knedelki ze szczupaka i borowików na potrawce z pora

Knedelki ze szczupaka
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 600 g fileta ze szczupaka
  • 150 g borowików
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • ½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 400 g pora tylko białe części
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Borowika pokrój w drobną kostkę i obsmaż na 1 łyżce masła z czosnkiem. Mięso szczupaka zmiel w maszynce do mięsa 2 razy. Przełóż do melaksera i zmiksuj dodając stopniowo jajka i śmietanę. Na koniec przypraw. Wymieszaj ręcznie masę z borowikami i koperkiem. Dwiema łyżkami formuj knedelki i gotuj w osolonej lekko gotującej się wodzie. W tym czasie pokrój pora w drobne paseczki i uduś go na maśle podlewając wodą spod gotujących się knedelków. Przypraw i podawaj knedelki na potrawce z pora.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA