Kwas chlebowy do picia
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g czerstwego chleba (może być miks pieczywa, najlepiej na zakwasie z mąką pełnoziarnistą)
- 2 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
- 2 litry wody
- 100 g cukru
- 80 g miodu
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- kilka rodzynek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pieczywo pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku, aż nabierze złoto-brązowego koloru.
Przełożyć razem z kwiatami hibiskusa do dużego słoika i zalać gorącą wodą. Słoik przykryć gazą i odstawić na 12 godziny.
Następnie wyłożyć sitko kilkukrotnie złożoną gazą i przez to odcedzić chleb. Gazę delikatnie skręcić nad chlebem i wycisnąć zaromatyzowaną wodę. Do niej dodać cukier, miód i aktywny zakwas, wymieszać.
Przykryć gazą i odstawić na dzień lub dwa.
Jeśli płyn zacznie „pracować” należy go przelać do butelek, w każdej umieścić rodzynkę i zakręcić.
Gdy rodzynka wypłynie na powierzchnię to oznacza, że w płynie jest dużo gazu i można butelki umieścić w lodówce.
To spowoduje wyhamowanie fermentacji. Mimo to należy bardzo powoli otwierać butelki!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź