Pierogi w cieście grzybowym z farszem a la ruskie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 łyżki mielonych, suszonych grzybów
- sól
- 1 jajo
- ok. 175-200 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- sól
Farsz:
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 300 g wędzonego twarogu
- ½ pęczka drobnego szczypiorku
- świeżo mielony pieprz
Ponadto:
- 200 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Mąkę wsypujemy do dużej miski wraz ze szczyptą soli i zmielonymi grzybami. Rozkłócone jajo dodajemy do mąki i lekko mieszamy widelcem, w trakcie dolewamy stopniowo wodę z masłem i cały czas mieszamy. Jak już całość zacznie się sklejać, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, następnie owijamy folią lub przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15-30 minut.
Ziemniaki gotujemy, obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy wszystko do ziemniaków. Porządnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie razem ucieramy, aż składniki się połączą.
Rozwałkowujemy cieniutko ciasto, wykrawamy krążki, na każdy kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i lepimy pierogi. Układamy je na tacy lekko podsypanej mąką lub wyłożonej ściereczką kuchenną. Pierogi gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia.
Masło przekładamy do małego rondla i podgrzewamy, aż na dnie zacznie się przypalać. Następnie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Ugotowane pierogi polewamy palonym masłem, doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ew. posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź