Cebulowe empanadas
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
- Farsz:
- 2 duże cebule żółte np. słodkie, cukrowe
- garść oliwek czarnych
- 200 g tłustego twarogu
- 100 -150 g dobrej kiełbasy np. lisieckiej, myśliwskiej
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól
- 1 jajo do posmarowania pierożków przed pieczeniem
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, miękkie masło i rozcieramy dłońmi ciasto, jak zaczną się robić grudki. Powoli i stopniowo dolewamy wodę cięgle zagniatając. Musi nam powstać delikatne, gładkie i miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Cebule i kiełbasę kroimy w małą kostkę, Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kiełbasę i smażymy ok. 7 minut, dorzucamy cebulę i dusimy razem tak, by cebulka zmiękła i zrobiła się lekko złocista. Doprawiamy całość solą, pieprzem i drobno poszatkowanymi listkami szałwii oraz sosem sojowym, studzimy. W misce rozgniatamy ser widelcem, dodajemy cebulkę i mieszamy razem całość. Doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy krążki i na każdy nakładamy łyżeczkę lub trochę więcej farszu. Sklejamy jak pierogi i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierożków smarujemy rozbełtanym jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy gorące, choć równie dobrze smakują zimne.
Cebule i kiełbasę kroimy w małą kostkę, Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kiełbasę i smażymy ok. 7 minut, dorzucamy cebulę i dusimy razem tak, by cebulka zmiękła i zrobiła się lekko złocista. Doprawiamy całość solą, pieprzem i drobno poszatkowanymi listkami szałwii oraz sosem sojowym, studzimy. W misce rozgniatamy ser widelcem, dodajemy cebulkę i mieszamy razem całość. Doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy krążki i na każdy nakładamy łyżeczkę lub trochę więcej farszu. Sklejamy jak pierogi i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierożków smarujemy rozbełtanym jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy gorące, choć równie dobrze smakują zimne.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W