Coxinha de galinha – smażone pierogi z kurczakiem
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brazylijska
Składniki:
- 1 kg udzików kurczaka bez skory i kości
- włoszczyzna
- 20 g soli
- 10 g pieprzu
- 100 g masła
- 20 g czosnku
- 250 g mąki pszennej plus 100 g do panierowania
- 300 g bułki tartej
- 2 limonki
- 30 g świeżej kolendry
- 200 g serka philadelphia
- 4 jaja do panierowania
- 2 l oleju
Sos:
- 4 banany
- 100 g masła orzechowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 200 ml mleka kokosowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na początku gotujemy bulion na udzikach z kurczaka i włoszczyźnie. Następnie wyjmujemy kurczaka, szarpiemy, doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiamy, żeby przestygł.
Odlewamy 250 ml gorącego bulionu do rondla i łączymy go z 250 g mąki pszennej, ciągle mieszamy żeby powstało gęste i jednolite ciasto. Gotową masę wkładamy do lodówki na około godzinę.
Banany obieramy i kroimy w plastry, smażymy na patelni na rozpuszczonym maśle. Jak już się skarmelizują, dodajemy masło orzechowe, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Całość gotujemy około 15 min, aż się zredukuje i powstanie gęsty sos.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka, podobnie jak na pierogi. Na środku układamy farsz i łyżeczkę serka philadelphia, zaciskamy do góry, tworząc owalny kształt. Następnie panierujemy w jajku i w bułce i smażymy na oleju rozgrzanym do 160 stopni przez około 8 min. Podajemy z dipem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź