Migas con huevos – jajka z chipsami z tortilli
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 4-6 małych tortilli kukurydzianych
- 2 jalapeño lub inne ostre papryczki, świeże
- 1 papryka poblano ew. inna większa zielona
- ok. 50 g żółtego sera cheddar, manchego lub innego
- 1 sporej wielkości pomidor
- ¼ pokrojonej drobno cebuli
- 3 – 4 jaja
- sól
- pieprz
- olej
Dodatki:
- listki kolendry
- tostadas
- pasta z fasoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Paprykę poblano opalamy nad płomieniem, lub układamy na suchej patelni wyłożonej papierem do pieczenia i przypiekamy tak długo, aż skórka zrobi się czarna. Następnie przekładamy ją do woreczka, odparowujemy, ściągamy skórkę i kroimy drobniej. Jalapeño oczyszczamy z nasionek i kroimy drobno. Tortille rwiemy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy na nim kawałki tortilli na rumiano. Jak zrobią się chrupiące, ściągamy je z patelni i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy partiami, nie wszystkie na raz. Na patelni po smażeniu tortilli przesmażamy pokrojoną drobniej cebulę (wcześniej możemy odlać nadmiar tłuszczu). Dorzucamy jalapeño i poblano.
Rozbijamy jaja do miseczki, lekko je rozkłócamy z odrobiną wody, szczyptą soli i pieprzu. Następnie przelewamy jaja na smażącą się cebulę i papryczką. Powoli smażymy mieszając. Jak tylko lekko się zetnie, dodajemy starty ser, mieszamy i posypujemy chipsami z tortilli. Mieszamy, dosypujemy pokrojone pomidory, kolendrę i serwujemy. Najlepiej z kolejnymi plackami tortilli i pastą z fasoli, możemy wtedy zrobić sobie taco z dodatkami do migas.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź