Pescado a la veracruzana – ryba w pomidorach
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 4 filety z lucjana, dorady, labraksa lub innej białej ryby
- ½ szklanki bulionu rybnego
- oliwa
Pierwszy sos:
- 600 g pomidorów
- ¾ szklanki zielonych oliwek bez pestek
- 3 łyżki kaparów
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Drugi sos:
- 600 g pomidorów z puszki
- ½ cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 całe marynowane jalapeno
- 1 łyżka sosu chili
- sól
Do podania:
- ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szerokiego rondla wlewamy ok. ⅓ szklanki oliwy, wrzucamy na zimną 2 całe ząbki czosnku i podsmażamy, aż czosnek zrobi się złocisty i miękki w środku. Ściągamy go i na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski cebulę, przesmażamy, aż zmięknie i dodajemy drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Po chwili dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, listki laurowe, oregano, tymianek, majeranek, sól i pieprz. Dorzucamy oliwki i kapary i gotujemy całość, aż pomidory zaczną się rozpadać.
W blenderze miksujemy pomidory z puszki z czosnkiem, sosem chili i połówka cebuli. Przelewamy sos do tego gotującego się w rondlu, dodajemy przekrojone na pół papryczki chili, bulion rybny i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
Filety rybne przyprawiamy solą i w całości przekładamy do sosu, staramy się sią każdy filet dobrze pokryć sosem. Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i gotujemy 3-4 minuty tak, by ryba się ścięła, ale nie przegotowała. Serwujemy z ryżem posypane natką pietruszki.
Tipy:
- Przesmażone ząbki czosnku można później dodać rozgniecione do sosu.
- Rybę przed dodaniem do sosu można wcześniej zapanierować w mące, przesmażyć a sos podać, jako dodatek.
- Oliwki mogą być faszerowane np. papryka, anchois, można je tez przekroić na pół przed wrzuceniem do sosu
- Danie wyśmienicie smakuje również na zimno – coś jak nasza ryba po grecku – wtedy warto użyć grubszych filetów, opanierowanych i usmażonych wcześniej i ciepłym sosem zalać tak jak przy rybie po grecku.
- Do sosu można dodać również świeże papryki, słodkie np. ½ zielonej i ½ czerwonej pokrojone w paski.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź