Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.3)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- kilka porządnych łyżek oliwy
- spory kawałek masła
- 4 małe szalotki
- drobno posiekane
- sok i skórka z jednej limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 tuziny przegrzebków
- wyjętych z muszli
- porządny chlust tequli (resztę
- według Kudłaczy można wypić do kolacji...)
- garść drobno posiekanego szczypiorku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu oliwę z masłem. Zeszklić szalotkę - nie dopuścić do tego, by się przyrumieniła. Dodać sok i skórkę z limonki, podgrzewać 1-2 minuty. Wsypać cukier i podgrzewać, cały czas mieszając, tak, aby cukier nie zaczął karmelizować. Zwiększyć płomień i włożyć na patelnię przegrzebki. Smażyć przez minutę. Wsypać szczypiorek, polać przegrzebki tequilą i podpalić. Na kuchence gazowej wystarczy przechylić delikatnie patelnię, żeby tequila zajęła się płomieniem. Na palniku elektrycznym trzeba podpalić tequilę zapałkami.
(OSTRZEŻENIE! Tequilę trzeba podpalić bardzo ostrożnie, chroniąc ręce i twarz. To bardzo efektowny manewr, jednak płomienie mogą być zaskakująco wysokie—uwaga na włosy i inne rzeczy, które mogłyby się zająć).
Jeśli tequila nie zapali się natychmiast, nie należy dłużej trzymać patelni na ogniu, aby nie przesmażyć przegrzebków (stają się wtedy gumiaste). Gorące przegrzebki podawać zawinięte w podgrzaną tortillę, z pikantną salsą, quacamole i gęstą śmietaną lub na talerzu z ryżem polanym masłem cytrynowym.
(OSTRZEŻENIE! Tequilę trzeba podpalić bardzo ostrożnie, chroniąc ręce i twarz. To bardzo efektowny manewr, jednak płomienie mogą być zaskakująco wysokie—uwaga na włosy i inne rzeczy, które mogłyby się zająć).
Jeśli tequila nie zapali się natychmiast, nie należy dłużej trzymać patelni na ogniu, aby nie przesmażyć przegrzebków (stają się wtedy gumiaste). Gorące przegrzebki podawać zawinięte w podgrzaną tortillę, z pikantną salsą, quacamole i gęstą śmietaną lub na talerzu z ryżem polanym masłem cytrynowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W