Ravioli z twarogiem i bananem z palonym masłem i crunchem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Farsz:
- 4 żółtka
- łyżka cukru
- szklanka twarogu
- 2 banany
Crunch:
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- pół szklanki cukru
- odrobina wody
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieć tak, aby ciasto było elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 25-30 minut.
Przygotuj farsz. Utrzyj żółtka, dodaj cukier, twaróg i dwa pokrojone banany. Wszystko wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj. Zrób na cieście stempelki, żeby wiedzieć w jakiej odległości zaplanować układanie farszu. Ułóż farsz na połowie ciasta. Drugą częścią ciasta przykryj część z farszem. Za pomocą stempelka odznacz powstałe ravioli. Następnie przykryj je i odstaw.
Przygotuj crunch. Na patelnię wysyp orzechy ziemne niesolone, migdały i orzechy laskowe. Uprażone orzechy utrzyj w moździerzu na mączkę. Na patelnię wsyp cukier, poczekaj, żeby się rozpuścił. Dodaj orzechy i odrobinę wody. Mieszaj. Następnie wyłóż tak przygotowaną masę na papier i poczekaj, aż ostygnie. Na patelni rozpuść masło i je odrobinę przypal. Odstaw.
Ugotuj ravioli. Podawaj je z palonym masłem i kawałkami crunchu. Smacznego!
Przygotuj farsz. Utrzyj żółtka, dodaj cukier, twaróg i dwa pokrojone banany. Wszystko wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj. Zrób na cieście stempelki, żeby wiedzieć w jakiej odległości zaplanować układanie farszu. Ułóż farsz na połowie ciasta. Drugą częścią ciasta przykryj część z farszem. Za pomocą stempelka odznacz powstałe ravioli. Następnie przykryj je i odstaw.
Przygotuj crunch. Na patelnię wysyp orzechy ziemne niesolone, migdały i orzechy laskowe. Uprażone orzechy utrzyj w moździerzu na mączkę. Na patelnię wsyp cukier, poczekaj, żeby się rozpuścił. Dodaj orzechy i odrobinę wody. Mieszaj. Następnie wyłóż tak przygotowaną masę na papier i poczekaj, aż ostygnie. Na patelni rozpuść masło i je odrobinę przypal. Odstaw.
Ugotuj ravioli. Podawaj je z palonym masłem i kawałkami crunchu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W