Bezmączne ciasto czekoladowe

Bezmączne ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie
Ilość osób:
10

Składniki:

  • masło do wysmarowania foremki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 225 g miałkiego cukru
  • 180 ml wrzątku
  • 225 g solonego masła pokrojonego w kostkę
  • 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
  • białka oddzielone od żółtek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym malakserze drobno zmiel czekoladę i cukier. Dolej wrzątek, dodaj masło, żółtka, kawę oraz ekstrakt waniliowy. W szklanej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz 45 - 55 minut. Powierzchnia ciasta popęka jak wyschnięte dno rzeki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto się zapadnie, tworząc krater, do którego po ostygnięciu będzie można nałożyć śmietanę i ozdobić owocami. Jeśli chcesz, możesz oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i odrobiną wiórków czekoladowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA