Bezmączne ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- masło do wysmarowania foremki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 225 g miałkiego cukru
- 180 ml wrzątku
- 225 g solonego masła pokrojonego w kostkę
- 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
- białka oddzielone od żółtek
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym malakserze drobno zmiel czekoladę i cukier. Dolej wrzątek, dodaj masło, żółtka, kawę oraz ekstrakt waniliowy. W szklanej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz 45 - 55 minut. Powierzchnia ciasta popęka jak wyschnięte dno rzeki. Po wyjęciu z piekarnika ciasto się zapadnie, tworząc krater, do którego po ostygnięciu będzie można nałożyć śmietanę i ozdobić owocami. Jeśli chcesz, możesz oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i odrobiną wiórków czekoladowych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W