Palmierki z ciasta francuskiego
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.6)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- cukier puder do podsypania
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- chilli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto francuskie cienko w równy prostokąt na stolnicy obsypanej cukrem pudrem.
Zrób zakładkę z obu stron na 4 cm szerokości. Ciasto trzeba składać jeszcze dwa razy smarując każdą zakładkę wodą i posypując chilli. Teraz masz z obu stron po 4 warstwy ciasta. Złóż ze sobą obie połówki ciasta w jeden baton. Pokrój baton na plasterki 6 mm grubości. Ułóż na blasze, popraw kształt, by Palmierki nabrały zaokrąglonego kształtu. Piecz w temperaturze ok. 190 stopni C, aż zrobią się złote. Roztop polewę czekoladową. Ostudzone palmierki maczaj do połowy w czekoladzie. Ułóż na kratce, aż czekolada zastygnie, jednocześnie czekoladę posyp chilli.
Zrób zakładkę z obu stron na 4 cm szerokości. Ciasto trzeba składać jeszcze dwa razy smarując każdą zakładkę wodą i posypując chilli. Teraz masz z obu stron po 4 warstwy ciasta. Złóż ze sobą obie połówki ciasta w jeden baton. Pokrój baton na plasterki 6 mm grubości. Ułóż na blasze, popraw kształt, by Palmierki nabrały zaokrąglonego kształtu. Piecz w temperaturze ok. 190 stopni C, aż zrobią się złote. Roztop polewę czekoladową. Ostudzone palmierki maczaj do połowy w czekoladzie. Ułóż na kratce, aż czekolada zastygnie, jednocześnie czekoladę posyp chilli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W