Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.4)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość porcji:
- 2
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 100g cukru
- 100g masła
- 1 cytryna
ciasto na dwie porcje:
- 500g mąki
- 200g zimnego masła
- 2 jaja
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki ciasta wrzucić do malaksera, kiedy zaczynają się łączyć wlać odrobinę zimnej wody. Wyrabiać jak najkrócej, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, wyjąć gniazda nasienne i przeciąć na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć powolutku, aż powstanie złoty karmel. Do karmelu dodać jabłka i smażyć ok. 15 minut na wolnym ogniu. Lekko ostudzić. Połowę ciasta rozwałkować i uformować krążek, pasujący by przykryć formę do pieczenia. Jabłka ułożyć w formie, zakrywając ciasno całe dno, rozcięciem do góry. Przykryć dokładnie krążkiem ciasta, brzegi wsuwając do wewnątrz formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane, ok. 40 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Przykryć większą paterą i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło. Podawać na ciepło, dekorując wg. uznania np. uprażonymi płatkami migdałów. Resztę ciasta zamrozić i wykorzystać do przygotowania kolejnej tarty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź