Oponki Mamy Alicji z kremem cytrynowym Jagny
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 przejrzały banan
- 20 ml spirytusu
- olej do smażenia
Krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 100 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie oponek:
Mąkę, sodę, jajka, cukier oraz przejrzałe banany (lub twaróg) wymieszaj ze sobą i zagnieć na elastyczne ciasto.
W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju z dodatkiem spirytusu. Olej powinien mieć temperaturę 175 stopni.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrój z niego okręgi, a w środku wykrój dziurki.
Smaż oponki z obu stron do momentu, aż będą wyraźnie brązowe.
Po usmażeniu odstaw je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie kremu:
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
Do rondelka dodaj sok i skórkę z cytryny, jajka, cukier oraz masło.
Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krem będzie gotowy, gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź