Czekolada do picia i ciasteczko migdałowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Napoje, Dania na walentynki
Składniki:
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g czekolady deserowej
- przyprawy korzenne do smaku
Ciasteczko migdałowe
- 100 g płatków migdałowych
- 90 g cukru
- 15 g mąki
- 2 jajka
- 20 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować mleko, dodać śmietankę i przyprawy. Ponownie zagotować. Zdjąć z gazu wsypać pokrojoną czekoladę i rozmieszać. Chwilę jeszcze pogotować.
Do miski włożyć płatki migdałowe, cukier, mąkę i wymieszać z białkami. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wymieszać. Odstawić na 30 min. Układać niewielkie kulki na matę do pieczenia i widelcem zmoczonym w wodzie rozklepać płaskie kółka. Piec w temp. 180º C ok. 20 min.
Na ciepło formować kształt układając na wałku.
Do miski włożyć płatki migdałowe, cukier, mąkę i wymieszać z białkami. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wymieszać. Odstawić na 30 min. Układać niewielkie kulki na matę do pieczenia i widelcem zmoczonym w wodzie rozklepać płaskie kółka. Piec w temp. 180º C ok. 20 min.
Na ciepło formować kształt układając na wałku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W