Kluski drożdżowe na parze
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 40 g cukru pudru
- 2 jaja
- 3 łyżki stopionego masła
- 250-300 ml mleka
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru pudru, jak będą płynne, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i dosypujemy część mąki, po trochu. Ucieramy, całość powinna przypominać gęstą śmietanę. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier wbijamy jaja (można je wcześniej rozkłócić w kubeczku i dopiero dolać do mąki).
Gotowy rozczyn wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, dłońmi lub w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem. Jak zacznie odchodzić od ścianek dolewamy roztopione, przestudzone masło i wyrabiamy nadal. Jeśli będzie się zbyt mocno kleić, należy delikatnie podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Zagotowujemy wodę w garnku, nakładamy naczynie do gotowania na parze lub mocujemy lnianą ściereczkę. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy zgrabne bułeczki. Układamy w naczyniu do gotowania i przykrywamy pokrywką. Parujemy kluski ok. 10 minut, aż porządnie wyrosną. Podajemy z sosami słodkimi i wytrawnymi, z mięsem pieczonym, klopsami. Idealnie komponują się z tradycyjną kaczką po poznańsku i modrą kapustą.
W tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier wbijamy jaja (można je wcześniej rozkłócić w kubeczku i dopiero dolać do mąki).
Gotowy rozczyn wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, dłońmi lub w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem. Jak zacznie odchodzić od ścianek dolewamy roztopione, przestudzone masło i wyrabiamy nadal. Jeśli będzie się zbyt mocno kleić, należy delikatnie podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Zagotowujemy wodę w garnku, nakładamy naczynie do gotowania na parze lub mocujemy lnianą ściereczkę. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy zgrabne bułeczki. Układamy w naczyniu do gotowania i przykrywamy pokrywką. Parujemy kluski ok. 10 minut, aż porządnie wyrosną. Podajemy z sosami słodkimi i wytrawnymi, z mięsem pieczonym, klopsami. Idealnie komponują się z tradycyjną kaczką po poznańsku i modrą kapustą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W