Spaghetti carbonara
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- makaron spaghetti no.5 Barilla
- 200 g wędzonego boczku
- 4 żółtka
- 4 łyżki startego pecorino
- 4 łyżki parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- sól
- opcjonalnie 2 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Do dużej miski wbijamy same żółtka i odstawiamy.
Boczek kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, ew. z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Żółtka ubijamy dokładnie, dodając do nich ½ startego sera, sól i pieprz. Dodajemy przestudzony boczek i mieszamy. Odcedzamy makaron, zostawiając ½ szklanki wody spod makaronu, a jeszcze ciepły makaron od razu wkładamy do boczku, mieszamy dokładnie.
Na wierzch wlewamy sos jajeczny i szybko wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą szczypiec, jeśli sos będzie za gęsty dodajemy po trochu wody spod makaronu.
Układamy na talerzu obsypując pieprzem, natką pietruszki i pozostałym serem.
Do dużej miski wbijamy same żółtka i odstawiamy.
Boczek kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, ew. z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Żółtka ubijamy dokładnie, dodając do nich ½ startego sera, sól i pieprz. Dodajemy przestudzony boczek i mieszamy. Odcedzamy makaron, zostawiając ½ szklanki wody spod makaronu, a jeszcze ciepły makaron od razu wkładamy do boczku, mieszamy dokładnie.
Na wierzch wlewamy sos jajeczny i szybko wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą szczypiec, jeśli sos będzie za gęsty dodajemy po trochu wody spod makaronu.
Układamy na talerzu obsypując pieprzem, natką pietruszki i pozostałym serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W