Łatwa carbonara
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Zostań w domu, gotuj z Jamiem (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 plastry tłustego bekonu (spoza hodowli przemysłowych)
- oliwa
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 30 g parmezanu, plus trochę do starcia na talerz
Zamienniki:
- Cheddar zamiast parmezanu.
- Jeśli nie macie jajek, woda z gotowania makaronu wystarczy.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyrządzenie tego łatwego sosu trwa tyle, co ugotowanie suchego makaronu w osolonym wrzątku – stawiamy na szybkość i prostotę. Z przepisu wychodzą dwie porcje, ale można go łatwo dostosować do mniejszej lub większej liczby osób. Pamiętajcie, że na osobę bierzemy około 75 g suszonego makaronu – kształt dowolny. Możecie też zagnieść własny makaron z mąki i wody z mojego super łatwego przepisu.
Na patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu wlać pół łyżeczki oliwy. Bekon pokroić, smażyć ze sporą szczyptą czarnego pieprzu. Zostawić, żeby mocno się zrumienił, od czasu do czasu potrząsając. A potem zgasić ogień.
W tym czasie jajka ubić w misce, dodać starty drobno parmezan i dokładnie wymieszać.
Szczypcami przełożyć makaron na patelnię i wymieszać z bekonem.
Jajka z parmezanem wlać na patelnię. Mieszać, dodając kilka łyżek wody z gotowania, aż powstanie jedwabisty sos. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo jajka się zetną. Makaron nałożyć na talerze, na wierzch zetrzeć trochę parmezanu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź