Spaghetti z rybnym ragout
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 500 g makaronu spaghetti dobrej jakości z mąki durum (semoliny)
- ½ szklanki oliwy
- 2 cebule czerwone
- 2 marchewki
- 2 pałki selera naciowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 3-4 fileciki anchois
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku nastawić wodę na makaron, musi go być co najmniej 6 razy więcej niż samego makaronu, dzięki temu makaron równo się ugotuje.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podobnie postąpić z marchewką i selerem naciowym, pozbawionym długich włókien.
Dużą patelnię z wysoką burtą rozgrzać i dodać oliwę, znów rozgrzać. Dodać warzywa i karmelizować dość długo, mieszając raz po raz, następnie dodać pastę pomidorową i podsmażyć z warzywami tak długo, aż zmieni kolor. Na tym etapie dodać czerwone wino, oregano oraz posiekane drobno fileciki anchois.
W międzyczasie pokroić filety z dorsza w średnią kostkę i dodać do warzyw z pastą, winem i sardelami. Aby sos był aksamitny dodać do niego trochę zimnego masła.
Gotującą się wodę na makaron porządnie posolić przed wrzuceniem makaronu.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli makaron ma już pożądaną miękkość, dodać go do sosu i mieszać, aż się dokładnie nim oblepi. Podawać posypany tartym parmezanem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź