Spaghetti z rybnym ragout

Spaghetti z rybnym ragout
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 500 g makaronu spaghetti dobrej jakości z mąki durum (semoliny)
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 cebule czerwone
  • 2 marchewki
  • 2 pałki selera naciowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 3-4 fileciki anchois
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku nastawić wodę na makaron, musi go być co najmniej 6 razy więcej niż samego makaronu, dzięki temu makaron równo się ugotuje.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podobnie postąpić z marchewką i selerem naciowym, pozbawionym długich włókien.  

Dużą patelnię z wysoką burtą rozgrzać i dodać oliwę, znów rozgrzać. Dodać warzywa i karmelizować dość długo, mieszając raz po raz, następnie dodać pastę pomidorową i podsmażyć z warzywami tak długo, aż zmieni kolor. Na tym etapie dodać czerwone wino, oregano oraz posiekane drobno fileciki anchois.

W międzyczasie pokroić filety z dorsza w średnią kostkę i dodać do warzyw z pastą, winem i sardelami. Aby sos był aksamitny dodać do niego trochę zimnego masła.

Gotującą się wodę na makaron porządnie posolić przed wrzuceniem makaronu.

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli makaron ma już pożądaną miękkość, dodać go do sosu i mieszać, aż się dokładnie nim oblepi. Podawać posypany tartym parmezanem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA