Biscotti z sosem mocca
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 9
Przygotowanie:
Składniki:ciasto podstawowe:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g cukru
6 jajek
(a) biscotti z pistacjami i żurawiną
150 g wyłuskanych pistacji
100 g suszonej żurawiny
skórka otarta z 1 cytryny
(b) biscotti z daktylami i orzechami laskowymi
150 g wyłuskanych orzechów laskowych
100 g daktyli
skórka otarta z 1 cytryny
(c) biscotti z czekoladą i pomarańczą
50+25 g gorzkiej czekolady
50 g migdałów bez skórki
30 g mąki
skórka otarta z 1 pomarańczy
½ łyżeczki esencji waniliowej
sos mocca:
150 ml śmietany 36%
100 ml kawy espresso
100 ml płynnego miodu
150 g gorzkiej czekolady
100 ml drobnych pianek marshmallows
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160°C.
Wsypujemy do miski mąkę i cukier, wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta.
Rozdzielamy masę na 3 miski. Do jednej dodajemy (a) posiekane pistacje i żurawinę oraz skórkę z cytryny; do drugiej (b) skórkę z cytryny, posiekane orzechy laskowe i daktyle; do trzeciej (c) stapiamy na parze 50 g czekolady, studzimy, wlewamy do masy, siekamy migdały i 25 g czekolady, dorzucamy do miski, dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową.
Zawartość każdej z misek mieszamy. Każdą część ciasta wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy w walec i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
Wyjmujemy na kratkę, lekko przestudzamy, potem kroimy na plastry o grubości 1-2 cm. Rozkładamy na blasze, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-30 minut, w połowie czasu pieczenia odwracamy. Wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos: wlewamy do rondla śmietanę, kawę i miód, podgrzewamy na małym ogniu, wsypujemy czekoladę i stapiamy, cały czas mieszając. Dodajemy pianki i mieszamy, aż się stopią. Wlewamy sos do filiżanki i podajemy z biscotti.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W