Nugat orzechowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Składniki:
- 600 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 g miodu
- 300 ml wody
- 4 białka
- 300 g migdałów
- 300 g pistacji
- 2 wafle
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Migdały wrzuć na 5 minut do wrzącej wody, następnie schłódź zimną i obierz ze skórki. Pistacje obierz i otrzyj z brązowej skórki - najłatwiej jest to zrobić w zawiniątku ze ściereczki. Bakalie grubo posiekaj. Zagotuj wodę z cukrem. Po 10 minutach od momentu wrzenia do syropu wlej miód. Podgrzewaj jeszcze 10 minut. Białka ubij w mikserze. Gdy piana będzie jeszcze miękka wlewaj cienkim strumieniem gorący syrop. Wstaw miskę do garnka z gorącą wodą i ubijaj, do momentu aż masa zacznie się rwać. Zdejmij z kąpieli wodnej mieszając, aż masa ostygnie. Dodaj siekane orzechy. Ciepłą jeszcze masę wylej na wafel. Przykryj drugim waflem. Dociśnij deską do krojenia i wstaw do lodówki na 12 godzin. Krój ostrym nożem zwilżonym w zimnej wodzie.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W