Ryż na mleku ze skórkami pomarańczy, kardamonem i słonym karmelem

Ryż na mleku
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 9)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 100 g ryżu do sushi
  • 0,75 l mleka 3,2 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 ziarna kardamonu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 20 g masła
  • opakowanie creme fraiche
  • 1 łyżka cukru pudru
  • łyżkę cynamonu
Słony karmel:
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta płatków soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z cukrem i kardamonem. Wsyp ryż do gotującego się mleka i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstaw.

Przygotuj słony karmel: na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj masło. Podgrzewaj i mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż trochę ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Wymieszaj ciepły ryż z masłem i skórkami z pomarańczy. Nałóż ryż do szklanek lub miseczek. Dodaj po 2 łyżki solonego karmelu i 2 łyżki creme fraiche. Posyp cynamonem. Serwuj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA