Ryż na mleku ze skórkami pomarańczy, kardamonem i słonym karmelem
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 100 g ryżu do sushi
- 0,75 l mleka 3,2 %
- 4 łyżki cukru
- 2 ziarna kardamonu
- skórka z 1 pomarańczy
- 20 g masła
- opakowanie creme fraiche
- 1 łyżka cukru pudru
- łyżkę cynamonu
Słony karmel:
- 100 g cukru
- 20 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta płatków soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z cukrem i kardamonem. Wsyp ryż do gotującego się mleka i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstaw.
Przygotuj słony karmel: na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj masło. Podgrzewaj i mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż trochę ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
Wymieszaj ciepły ryż z masłem i skórkami z pomarańczy. Nałóż ryż do szklanek lub miseczek. Dodaj po 2 łyżki solonego karmelu i 2 łyżki creme fraiche. Posyp cynamonem. Serwuj od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź