Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 miarki domowego bulionu wołowego (jak najczystszego)
- łyżka żelatyny
- łyżka koniaku
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 8 listków estragonu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać bulion do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Lekko podgrzać, mieszając, żeby się rozpuściła. Zdjąć z gazu i wmieszać koniak. Posolić i popieprzyć. Ostudzić. Nalać cieniutką warstewkę na dno każdej z 4 kokilek. Schłodzić, aż stanie się lepka, ale nie ścięta. Reszty bulionu nie wkładać do lodówki. W tym czasie włożyć jajka do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować bez przykrycia. Zdjąć z gazu, nakryć i odstawić na 8 minut. Spłukać zimną wodą do wystudzenia. Obrać i przekroić wzdłuż na pół. Kiedy galareta w kokilkach lekko zastygnie, ułożyć na niej listki estragonu. Położyć na nich połówki jajka, żółtkiem do dołu. Zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia. Wyłożyć jajka w galarecie na talerze, podawać z rukolą i grzaneczkami.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W