Ziemniaki faszerowane
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.6)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- sól
- oliwa
- ewentualnie miód i sos sojowy
Farsz
- ser pleśniowy typu blue 50 g
- grzyby świeże lub mrożone 100 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- pietruszka pół pęczka
- oliwa, pieprz, sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki ziemniaka. Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z resztą wydrążoną z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dołożyć pokrojone w kostkę grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowanymi farszami (serowym i grzybowym) nadziewać połówki ziemniaków, które wcześniej można posmarować miodem zmieszanym z sosem sojowym. Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ok. 15 - 20 minut, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści. Podawać z kotletami schabowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W