Miniptysie z kajmakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ewentualnie śmietanka
- 125 ml mleka
- ½ kostki masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g mąki
- 4 jajka
- dodatkowe 1 jajko i kilka łyżek mleka wymieszanych razem na gładką glazurę
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Puszkę mleka skondensowanego wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj 4 godziny na małym ogniu. Ostudź. Mleko, masło, sól i cukier zagotuj w rondlu. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając wkręć w to małymi partiami mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy i ciągle mieszając podgrzej na średnim ogniu przez kolejną minutę. Masę przełóż do miski i pojedynczo wkręć w nią jajka. Powinna powstać gładka masa, nadająca się do szprycowania z worka cukierniczego. Przełóż ciasto do worka cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i wyciskaj na pergamin małe kopczyki, zachowując między nimi odległość taką by się nie posklejały. Posmaruj ptysie glazurą z jajka i mleka, lekko dociskając i piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika, aby ptysie ostygły i się wysuszyły. Mają być suche z wierzchu, lecz miękkie w środku. Ostudzony kajmak przełóż do worka cukierniczego z gładką cienką końcówką. Jeśli jest zbyt gęsty rozprowadź go małą ilością śmietanki. Nożem nakłuj spód ptysi i przez powstałą dziurkę szprycuj je kajmakiem. Posyp cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W