Tartinki a la Trześniowski
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 10 kwadratowych kromek różnego pieczywa (pumpernikiel, razowe, tostowe)
Nałożenie 1:
- 100 g masła
- 3 fileciki anchovies
- ½ pęczka naci z marchewki
- ½ ząbka czosnku
- 3 orzechy włoskie
- pieprz
Nałożenie 2:
- jabłko
- cebula
- masło
- 3 fileciki śledziowe
- świeże zioła
- 1 łyżka soku z cytryny
Nałożenie 3:
- 200 g ugotowanego i obranego bobu
- 2 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka mięty
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fileciki anchovies wrzucamy do malaksera, dodajemy poszatkowaną nać marchewki, ½ ząbka czosnku, orzechy i ucieramy. W trakcie dodajemy po kawałku masła. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do schłodzenia.
Jabłko obieramy i kroimy w cieniuteńkie plasterki. Fileciki śledziowe kroimy w podłużne, cienkie paski, a cebulę w cieniutkie plasterki.
Ugotowany bób, wraz z tahini, czosnkiem i poszatkowaną miętą wkładamy do malaksera, dodajemy kilka kropli oliwy, sól i pieprz. Ucieramy na pastę, w trakcie dolewając trochę oliwy.
Kromki pieczywa kroimy w prostokąty (najlepiej 8 x 4,5 cm). Część smarujemy masłem, układamy plastry jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy śledziki i dekorujemy ziołami, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Kolejne smarujemy masłem z nacią, a pozostałe pastą z bobu. Dekorujemy oszczędnie i serwujemy na przekąskę.
Jabłko obieramy i kroimy w cieniuteńkie plasterki. Fileciki śledziowe kroimy w podłużne, cienkie paski, a cebulę w cieniutkie plasterki.
Ugotowany bób, wraz z tahini, czosnkiem i poszatkowaną miętą wkładamy do malaksera, dodajemy kilka kropli oliwy, sól i pieprz. Ucieramy na pastę, w trakcie dolewając trochę oliwy.
Kromki pieczywa kroimy w prostokąty (najlepiej 8 x 4,5 cm). Część smarujemy masłem, układamy plastry jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy śledziki i dekorujemy ziołami, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Kolejne smarujemy masłem z nacią, a pozostałe pastą z bobu. Dekorujemy oszczędnie i serwujemy na przekąskę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W