Smażony ryż z krewetkami, ananasem i orzechami nerkowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 500 g krewetek tygrysich
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- świeży ananas
- 2 szalotki
- 4 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 100 g orzechów nerkowca podprażonych na patelni
- łyżka oleju
- pęczek grubego szczypiorku
- kilka plastrów zielonego ogórka do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim krewetki. Dodaj jajka i usmaż je, delikatnie mieszając.
Następnie dodaj drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Wrzuć ananasa i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ryż, sos sojowy oraz cukier. Ponownie wymieszaj dokładnie, by cały ryż pokrył się sosem. Dodaj prażone orzechy nerkowca. Udekoruj na talerzu świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.
Następnie dodaj drobno pokrojoną w piórka szalotkę. Wrzuć ananasa i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ryż, sos sojowy oraz cukier. Ponownie wymieszaj dokładnie, by cały ryż pokrył się sosem. Dodaj prażone orzechy nerkowca. Udekoruj na talerzu świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W