Domowe chipsy z warzyw

Domowe chipsy z warzyw
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 podłużne buraki
  • kilka liści jarmużu
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła do smaku
  • masło klarowane lub olej do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chipsy z jarmużu
Liście jarmużu umyj, odetnij grubą łodygę, potnij na wygodne do chrupania kawałki, ułóż na posmarowanym olejem lub masłem klarowanym papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością tłuszczu, posyp przyprawami i zapiekaj w piekarniku kilka minut w temperaturze około 150°C. Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć cudowną chrupkość.

Chipsy z ziemniaków i buraków
Warzywa umyj, obierz ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia).
Następnie włóż każdą grupę warzyw do osobnego woreczka uprzednio wypełnionego odpowiednią ilością oleju i wybranymi przyprawami (u nas 3 szczypty soli i po wielkiej szczypcie każdej z przypraw). Zamknij woreczek i porządnie wymieszaj zawartość.
Teraz na papierze do pieczenia rozłóż plasterki warzyw tak by nie stykały się ze sobą i piecz w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 8-10 minut (buraczki trochę dłużej). Bądź czujny, bo chipsy bardzo łatwo spalić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA