Filet z pstrąga z puree z topinamburu i chipsami z kiełbasy

Filet z pstrąga z puree z topinamburu i chipsami z kiełbasy
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania dietetyczne

Składniki:

  • 100 g topinamburu
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 150 g soczewicy czarnej
  • ½ fileta z pstrąga ze skórą
  • 2 plastry kiełbasy suchej extra wieprzowej
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety z pstrąga przekrój na pół i posól. Podsmaż filety na maśle klarowanym, najpierw od strony skóry, tak by była chrupka i złocista. Odwróć filety i podsmaż drugą stronę przez dosłownie kilkanaście sekund i następnie zdejmij z patelni.
Ugotuj soczewicę wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na koniec dopraw solą do smaku i odstaw.
Przygotuj puree z topinamburu - obrany i pokrojony w kostkę topinambur gotuj w rosole lub bulionie do miękkości. Następnie zblenduj do gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku, odstaw.
Przygotuj chipsy - połóż cienkie plastry kiełbasy suchej extra wieprzowej na blasze i piecz w 180 stopniach, aż ładnie się zrumienią i staną się chrupkie.
Podaj filety z pstrąga z puree i chipsami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA