Sałatka z kaszy jaglanej z marynowaną piersią z kurczaka w ziołach
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- Sałatka:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na sypko)
- 2 cebule szalotki
- kilka pomidorków cherry
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ limonki
- kwaśne jabłko
- prażone ziarna słonecznika i dyni
- seler naciowy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- oliwa
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli i pieprzu
- sałata na spód talerza
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cytryna
- 1 limonka
- starta skórka cytryny i limonki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sałatkę. Zacznij od pokrojenia cebulek szalotek i pomidorków cherry. Warzywa przełóż do miski. Dodaj sok z limonki i cytryny.
Następnie dodaj pokrojone jabłko, seler naciowy, szczypiorek. Dodaj uprażone ziarna słonecznika i dyni. Na talerzu ułóż porcję sałat, następnie nałóż porcję warzyw i kaszy jaglanej. Całość skrop oliwą i odrobiną jogurtu greckiego. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj pierś z kurczaka. Zacznij od zamarynowania piersi. Posyp ją skórką z cytryny i limonki. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i limonki, dodaj 2 starte ząbki czosnku, odrobinę tymianku i całość wymieszaj. Następnie pierś z kurczaka połóż na papierze do pieczenia. Na wierzchu posmaruj ją przygotowaną marynatą. Połóż na patelni i usmaż.
Kawałki piersi podawaj razem z sałatką z kaszy jaglanej.
Następnie dodaj pokrojone jabłko, seler naciowy, szczypiorek. Dodaj uprażone ziarna słonecznika i dyni. Na talerzu ułóż porcję sałat, następnie nałóż porcję warzyw i kaszy jaglanej. Całość skrop oliwą i odrobiną jogurtu greckiego. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj pierś z kurczaka. Zacznij od zamarynowania piersi. Posyp ją skórką z cytryny i limonki. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i limonki, dodaj 2 starte ząbki czosnku, odrobinę tymianku i całość wymieszaj. Następnie pierś z kurczaka połóż na papierze do pieczenia. Na wierzchu posmaruj ją przygotowaną marynatą. Połóż na patelni i usmaż.
Kawałki piersi podawaj razem z sałatką z kaszy jaglanej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W