Smażone rydze z makaronem orzo z duszonymi jagnięcymi kiełbaskami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 500 g rydzów
- 1/2 szkl. makaronu orzo
- 1/4 główki radicchio
- cykoria
- 3 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia
- 8 żółtych pomidorków cherry
- papryczka chili
- pieprz
- sól
- Sos:
- łyżeczka ostrej musztardy
- 7 łyżek oleju rydzowego
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek dżemu agrestowego
- sok z limonki
- szczypiorek
- Kiełbaski:
- 2 porcje kiełbasek jagnięcych
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 goździki
- mały kawałek imbiru
- łyżeczka skórki z pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wlej wino i zredukuj o połowę. Dodaj posiekany imbir, startą skórkę z pomarańczy, goździki i kiełbaski jagnięce. Duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Ugotuj makaron orzo i wsyp do miski. Dodaj pokrojoną sałatę radicchio,cykorię, papryczkę chili i pomidorki. Na smalcu usmaż rydze, przypraw je solą i pieprzem. Usmażone rydze dodaj do makaronu i warzyw.
Przygotuj sos. W misce połącz agrestowy dżem, sok z limonki, starty czosnek, musztardę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Sałatkę polej sosem, dopraw solą. Ugotowaną w winie kiełbaskę jagnięcą podaj na sałatce makaronowej. Smacznego!
Przygotuj sos. W misce połącz agrestowy dżem, sok z limonki, starty czosnek, musztardę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Sałatkę polej sosem, dopraw solą. Ugotowaną w winie kiełbaskę jagnięcą podaj na sałatce makaronowej. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W