Kapusta z baraniną

Kapusta z baraniną
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 g baraniny, pokrojonej w 5-cm kostkę
  • 400 g poszatkowanej białej kapusty
  • 2 cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml białego octu winnego
  • 200 g wędzonej kiełbasy z baraniny lub z wieprzowiny
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
  • 500 ml wywaru drobiowego (lub z gotowania baraniny)
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso zalać wodą w garnku, wstawić na średni ogień. Gotować do miękkości, posolić do smaku.

W dużym rondlu podsmażyć na oliwie kapustę z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Wlać wino i ocet winny. Dodać ugotowane mięso, pokrojoną na kawałki kiełbasę i ziemniaki, wlać wywar. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.

Podawać posypane natką pietruszki, z łyżką musztardy z boku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA