Kapusta z baraniną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g baraniny, pokrojonej w 5-cm kostkę
- 400 g poszatkowanej białej kapusty
- 2 cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
- 2 gałązki tymianku
- 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 3 łyżki oliwy
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml białego octu winnego
- 200 g wędzonej kiełbasy z baraniny lub z wieprzowiny
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
- 500 ml wywaru drobiowego (lub z gotowania baraniny)
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso zalać wodą w garnku, wstawić na średni ogień. Gotować do miękkości, posolić do smaku.
W dużym rondlu podsmażyć na oliwie kapustę z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Wlać wino i ocet winny. Dodać ugotowane mięso, pokrojoną na kawałki kiełbasę i ziemniaki, wlać wywar. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
Podawać posypane natką pietruszki, z łyżką musztardy z boku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W