Makaron z tajskim zielonym curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego (po 400ml)
- 1 czubata łyżka czerwonej lub zielonej tajskiej pasty curry
- 1 pęczek kolendry
- łodygi i korzenie posiekane oddzielnie
- 2 piersi kurczaka
- pokrojone w cienkie kawałki
- 2-3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 marchewka
- pokrojona w zapałkę
- 4-5 liści limonki kaffir
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- odcięte zielone końcówki
- białe części rozgniecione
- 3 łyżki sosu rybnego
- sok i skórka starta z 2 limonek
- mały kawałek zamrożonego imbiru
- garść kiełków fasoli mung
- 1 paczka makaronu ryżowego (ok. 250g)
- 2-3 dymki
- cienko pokrojone
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z wierzchu jednej z puszek mleka kokosowego zbierz gęsty krem, który zestalił się na powierzchni, to czysty olej kokosowy. Wrzuć go do woka, lub patelni stojącej na sporym ogniu. Kiedy się rozpuści dodaj pastę curry i podsmaż przez parę minut. Dodaj korzenie kolendry i kurczaka. Smaż przez jakieś 5 minut, aż kurczak się usmaży. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, bulion z kurczaka, marchewkę, liście limonki, trawę cytrynową, sos rybny, oraz sok i skórkę startą z limonek. Zetrzyj zamrożony imbir na tarce. Gotuj na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Dodaj kiełki i makaron ryżowy. Wepchnij go łyżką, tak żeby był cały zanurzony. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na jakieś 5 minut, aż makaron dojdzie. Wyjmij trawę cytrynową i dodaj liście kolendry. Zamieszaj, spróbuj i dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj w miskach przybrane posiekaną dymką i liśćmi kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W