Miękkie naleśniczki ryżowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 80 g suchego wermiszelu ryżowego
- ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 18 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
- 18 ugotowanych małych krewetek tygrysich
- obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
- 120 g gotowanej karkówki
- pokrojonej na cienkie plastry
- główka sałaty lodowej
- porwanej na kawałki
- pęczek pachnotki wietnamskiej
- pęczek mięty
- pęczek szczypiorku czosnkowego
- sos do maczania (patrz: osobny przepis)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przekroić 6 arkuszy papieru ryżowego na pół. Do dużej miski wlać ciepłą wodę. Cały arkusz papieru ryżowego włożyć do wody i poczekać, aż zmięknie, następnie rozłożyć na talerzu. Zamoczyć połówkę arkusza, aż zmięknie i ułożyć pionowo pośrodku pełnego arkusza. W ten sposób wzmocnimy arkusz, dzięki czemu nadzienie nie wypadnie. Pośrodku arkusza ułożyć 3 połówki krewetek. Na krewetkach położyć listki pachnotki i mięty, kawałki sałaty oraz plasterki wieprzowiny i garstkę makaronu.
Najpierw podwinąć wszystkie brzegi arkusza, tak, by powstała koperta. Następnie zwijać od dołu do góry (czyli od bliższego nam końca, „od siebie”). Należy zwijać ciasno, pilnując, by podwijać brzegi. Przed ostatnim zawinięciem wsunąć z obu stron po gałązce szczypiorku, tak, by wystawał częściowo na zewnątrz. Podawać z sosem do maczania.
Najpierw podwinąć wszystkie brzegi arkusza, tak, by powstała koperta. Następnie zwijać od dołu do góry (czyli od bliższego nam końca, „od siebie”). Należy zwijać ciasno, pilnując, by podwijać brzegi. Przed ostatnim zawinięciem wsunąć z obu stron po gałązce szczypiorku, tak, by wystawał częściowo na zewnątrz. Podawać z sosem do maczania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W