Kawior z bakłażana i orzechów włoskich
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 4 ząbki czosnku, dwa pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki i dwa roztarte
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Do podania:
- bliny
- gęsta kwaśna śmietana
- pestki granatu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
W bakłażanach porób dość głębokie, równo rozłożone nacięcia, w które powkładaj plasterki czosnku. Ułóż bakłażany na blasze i piecz przez 45-60 min. Powinny być miękkie w środku, z pomarszczoną, opaloną skórką. Wyłóż bakłażany na durszlak i odstaw do przestygnięcia, a następnie wygarnij łyżką miąższ ze skórki. Odciśnij z nadmiaru płynu i posiekaj.
Przełóż do miski i wymieszaj starannie z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz uzyskać gładką, jedwabistą konsystencję, możesz je zmiksować. Podawaj z blinami i śmietaną, posypane pestkami grantu.
W bakłażanach porób dość głębokie, równo rozłożone nacięcia, w które powkładaj plasterki czosnku. Ułóż bakłażany na blasze i piecz przez 45-60 min. Powinny być miękkie w środku, z pomarszczoną, opaloną skórką. Wyłóż bakłażany na durszlak i odstaw do przestygnięcia, a następnie wygarnij łyżką miąższ ze skórki. Odciśnij z nadmiaru płynu i posiekaj.
Przełóż do miski i wymieszaj starannie z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz uzyskać gładką, jedwabistą konsystencję, możesz je zmiksować. Podawaj z blinami i śmietaną, posypane pestkami grantu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W