Suflet orzechowy z ostrą papryczką i sosem cynamonowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 15 dag mixu ulubionych orzechów uprażonych i zmielonych na miał
- 6 żółtek
- 5 białek
- 3 łyżki cukru
- drobno posiekana ostra papryczka
- laska wanilii
- odrobina pieprzu i soli
- łyżeczka esencji lub wody pomarańczowej
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Pozostałe składniki:
- 0,5 l śmietanki 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 2 szczypty cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- odrobina soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem na gładko i dodaj orzechy. W oddzielnym pojemniku ubij na sztywno białka, które po łyżce dodawaj do masy żółtkowej. Do masy dodaj teraz pestki wanilii, esencję oraz ostrą papryczkę. Sufletówki wysmaruj masłem i oprósz bułką. Do sufletówek wlej masę do ¾ pojemności. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 min. W małym rondelku rozpuść cukier aż powstanie karmel i dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż zgęstnieje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W