Pascha
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wielkanocne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do większego garnka wlewamy mleko, dorzucamy przekrojoną na pół laskę wanilii wyciągają z niej ziarenka i dodając również do mleka, oraz skórkę ściętą z cytryny.
Osobno w dużej misce miksujemy kefir z jajami. Powinniśmy otrzymać jednolitą, puszystą masę.
Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną i mieszamy. Podgrzewamy całość do czasu, aż zacznie oddzielać się skrzep i serwatka.
Następnie przelewamy całość przez sito wyłożone gazą, wcześniej jednak wyciągamy laskę wanilii i skórkę z cytryny. Obciążamy serek z wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia i całkowitego odsączenia. Najlepiej na całą noc.
Jak już wystygnie, wstawiamy całość do lodówki.
Na drugi dzień miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, można to zrobić w makutrze, ale również w malakserze lub mikserem. Do puszystej, maślanej masy partiami dodajemy ser i ucieramy całość. Masa może być dość luźna.
Po zużyciu całego sera na koniec dodajemy bakalie. Można je namoczyć wcześniej w gorącej wodzie z rumem, lub w samej wodzie. Większe owoce tj. śliwki, morele, daktyle itp. kroimy drobniej.
Masę mieszamy z bakaliami, wylewamy na formę wyłożoną gazą. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc, żeby masa dobrze stężała. Podajemy odwróconą do góry nogami i udekorowaną bakaliami, musem z owoców lub świeżymi owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA