Omlety ziołowe z warzywami

Omlety ziołowe z warzywami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g ricotty
  • 3 liście sałaty lodowej
  • kiełki słonecznika
  • pomidorki koktajlowe
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki jalapeno
  • masło klarowane do smażenia
  • krótkie patyczki do szaszłyków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w cienkie paski, jalapenio drobno szatkujemy. Sałatę kroimy w cienkie paski.
Jaja rozbijamy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy poszatkowane zioła. Mieszamy dokładnie i rozgrzewamy 1 czubatą łyżeczkę klarowanego masła na patelni.
Wylewamy ¼ porcji masy jajecznej (w zależności od wielkości patelni), rozprowadzamy po patelni i smażymy ok. 2 minut, następnie przewracamy omlet na druga stronę na 1 minutę i ściągamy z patelni. Smażymy pozostałe omlety. Smarujemy je serkiem, obsypujemy sałatą, papryką, jalapenio, kiełkami słonecznika i zwijamy. Kroimy na mniejsze kawałki, nabijamy na patyczki i dekorujemy pomidorkiem koktajlowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA