Krupnik z obierek ziemniaczanych
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- olej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 5 suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 1 gałązka świeżej pietruszki
- 2 litry wody
- sól
- czarny pieprz
- do podania: chipsy ziemniaczane i natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na palniku gazowym opalam cebulę, w tym czasie ziemniaki szoruję i obieram. Na dnie garnka rozgrzewam olej i dodaję przekrojoną na pół opaloną cebulę oraz wysuszone, ziemniaczane obierki. Podsmażam wszystko przez 4 - 5 minut, następnie delikatnie wyjmuję obierki.
W międzyczasie wszystkie warzywa kroję w kostkę, dodaję do cebuli na ziemniaczanym oleju razem z kaszą, liściem laurowym, grzybami oraz zielem angielskim i podsmażam przez 10 - 12 minut.
Po upływie tego czasu dodaję świeże zioła, wlewam wodę i wszystko gotuję przez 15 - 20 minut. Na koniec podaję z chipsami ziemniaczanymi oraz natką pietruszki.
W międzyczasie wszystkie warzywa kroję w kostkę, dodaję do cebuli na ziemniaczanym oleju razem z kaszą, liściem laurowym, grzybami oraz zielem angielskim i podsmażam przez 10 - 12 minut.
Po upływie tego czasu dodaję świeże zioła, wlewam wodę i wszystko gotuję przez 15 - 20 minut. Na koniec podaję z chipsami ziemniaczanymi oraz natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W