Grzybowa soljanka

Grzybowa soljanka
Oceń przepis:
132 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 cebula
  • 500 g boczniaków
  • ⅛ kapusty / około 220 g
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1,5 - 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • olej
  • 3 - 4 łyżki koncentratu
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 - 8 łyżki zalewy z ogórków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego + woda z grzybów
do podania: oliwki zielone, cytryna, koper

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na bok. Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski, kapustę poszatkować a marchew zetrzeć. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz boczniaki. Smażyć rzadko mieszając przez około 8 minut, po czym dodać kapustę oraz marchew. Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i mieszając dusić przez 5 - 8 minut. W międzyczasie pokroić ogórki kiszone. Kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat, ponownie wymieszać i dodać ogórki, kapary, zalewę z ogórków, bulion oraz wodę z grzybów. Przykryć i gotować przez 15 - 25 minut do czasu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z dużą ilością kopru, z oliwkami oraz z kawałkiem cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA