Karkówka z owocami dzikiej róży i kurkami
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Karkówka z grilla
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 100 ml piwa typu lager
Pikle z kurek
- 200 g kurek
- 50 ml białego octu winnego
- 50 ml cukru
- 10 oczyszczonych owoców dzikiej róży
Wędzony majonez
- 2 żółtka
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 400 ml oleju słonecznikowego
Do podania
- główka sałaty rzymskiej
- 2 cienko pokrojone czerwone cebule
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z musztardą, octem i szczyptą soli, wstawić do wędzarki, wędzić na zimno przez 10 minut. Można też podwędzić na gorąco sam olej przez 5 do 10 minut, a następnie wystudzić. Za pomocą ręcznego blendera miksować żółtka z musztardą i octem z olejem, wlewanym wąską strużką. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wody.
Karkówkę pokroić na grube plastry. Wymieszać piwo z posiekanym czosnkiem i tymiankiem oraz porządną szczyptą soli. Natrzeć mięso marynatą, odstawić na 30 minut, a następnie upiec na grillu.
Kurki oczyścić, umieścić w rondelku, dodać ocet i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje, oblepiając grzyby. Pod koniec dodać owoce dzikiej róży, posolić do smaku. Wystudzić przed podaniem.
Pokrojone w plastry mięso podawać w liściach sałaty rzymskiej, z piklami z kurek, wędzonym majonezem i czerwoną cebulą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź