Boczniaki flambirowane z krewetkami i suszonymi pomidorami

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza, Dania z grzybów
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 250 g surowych obranych ogonów krewetek 16/20
- 2 dymki ze szczypiorem
- 6 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 6 listków bazylii
- ½ cytryny
- ½ szklanki brandy
- sól
- pieprz
- tabasco
- olej
- ½ kostki masła
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W rondlu o szerokim dnie obsmaż na oleju boczniaki i krewetki, dodaj pokrojoną w piórka cebulę od dymki, suszone pomidory i posiekany czosnek. Zalej wszystko brandy i podpal. Gdy płomień zgaśnie dodaj pokrojony szczypior od dymki i bazylię. Dodaj sok z cytryny i przyprawy oraz małe kawałki masła. Wymieszaj i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W