Lekka zupa z grzybami shiitake

Lekka zupa z grzybami shiitake
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 300 g grzybów shiitake
  • 2 szt. liści kafir
  • 5 l bulionu warzywnego
  • 3 szt. trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szt. cebuli szalotki
  • 2 szt. papryczek chili
  • 2 szt. papryczek zielonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • sól
  • pieprz
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • kilka liści kolendry
  • ½ limonki
  • 1 opak. makaronu ramen
  • 2 jajka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia cebuli, papryki czerwonej, papryki zielonej, cebuli szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, liści kafir. Przesmaż wszystko na oleju kokosowym.
W tym czasie poszatkuj czerwoną kapustę. Do smażących się warzyw dodaj pastę miso. Tak podsmażone warzywa przełóż do bulionu.
Następnie pokrój grzyby shiitake i wrzuć do gotującego się bulionu. Zupę gotuj przez 20 minut.
W tym czasie ugotuj 2 jajka i przygotuj makaron ramen. Na końcu przed podaniem do zupy dodaj ostatni składnik, czyli posiekaną czerwoną kapustę. Na dnie talerza wyłóż makaron. Zalej go przygotowanym bulionem z warzywami. Na wierzch połóż 2 połówki jajka. Przypraw kolendrą i limonką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA