Pierniczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.3)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 40 dag miodu
- 40 dag cukru
- 2 opakowania przyprawy piernikowej
- 3 łyżki wody
- 1 kg mąki
- 130g masła
- 15g proszku do pieczenia 2 jajka
- 4 opakowania lukru
- drażetki do posypywania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni zrumień cukier z dodatkiem dwóch łyżek wody na ciemny karmel. Dolej miód i przyprawę piernikową. Zagotuj. Stale mieszając dodaj masło. Sitem przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrób w kopcu mąki krater i wlej gorącą (ale nie wrzącą) miodową zaprawę oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię kulę ciasta i odstaw do lodówki na dwa dni. Rozgrzej piekarniki do 190 stopni C. Rozwałkowuj je na 0,5 cm lub cieniej podsypując mąką. Wycinaj pierniczki za pomącą foremek. Zrób dziurki w ciastkach na wstążki lub wetknij patyczki. Pędzelkiem zmieć z nich nadmiar mąki. Piecz około 15 minut lub do momentu, aż nabiorą ślicznego koloru. Odstaw do wystygnięcia przed lukrowaniem. Gotowe pierniczki posmaruj gotowym lukrem lub zrób go sam z ucieranego cukru pudru z sokiem cytryny i odrobiną białka.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W