Łopatka długo pieczona
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5 kg kawałek ładnej łopatki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
- 1 główka czosnku
- 1 marchew
- 1 szklanka bulionu
- garść daktyli lub innych ulubionych suszonych owoców
- kilka suszonych grzybów
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
Ponadto:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łopatkę oczyszczamy z ew. twardych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy wędzoną papryką, ostrą papryką i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w grube ukośne plastry. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Przekrawamy główkę czosnku na pół i dokładamy do marchewki.
Wrzucamy liście laurowe, gałązki tymianku, suszone grzyby i suszone owoce. Układamy na tym mięso, skrapiamy całość sosem sojowym i na dno nalewamy bulion. Przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 130 stopni C na 3,5 h. W trakcie pieczenia możemy łopatkę obrócić kilka razy.
Po tym czasie odkrywamy naczynie, podkręcamy temperaturę w piecu do 160 stopni, żeby łopatka się przyrumieniła, i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Przygotowujemy zasmażkę i rozrabiamy ją płynem spod mięsa, dolewamy sos do naczynia i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź