Babka z kaszy

Babka z kaszy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 szklanek różnych ugotowanych kasz: jaglana, gryczana, perłowa, pęczak, mazurska
  • 150 g masła
  • garść siekanych ziół
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • kilka łyżek wody lub bulionu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzeć masło z ziołami, czosnkiem i solą. Grubo wysmarować masłem formę do baby (zostawić 2 łyżki do położenia na wierzchu). Przełożyć kaszę do formy układając ją warstwami. Docisnąć. Powinna szczelnie wypełnić formę. Jeżeli kasza jest sucha podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu. Na wierzchu położyć kawałeczki masła. Przykryć folią aluminiową. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C. Położyć półmisek (do góry nogami) na formie. Delikatnie odwrócić go razem z babą i zdjąć formę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA