Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- zmielona łopatka wieprzowa
- kapusta biała
- kapusta włoska
- 2 białe cebule
- kasza jęczmienna
- ciecierzyca biała
- grzyby borowiki
- jabłko
- olej do smażenia
- bulion warzywny
- gałka muszkatołowa
- kminek mielony
- majeranek
- sól
- pieprz,
- natka pietruszki
- koperek
- Sos chrzanowy:
- biała cebula
- olej do smażenia
- śmietana 36 %
- chrzan śmietankowy
- świeży chrzan
- cytryna
- sól
- pieprz
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Nastawić spory garnek z posoloną wodą, do obgotowania kapusty w całości.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać do niej surową kaszę jęczmienną i chwilę podsmażyć. Całość podlać bulionu warzywnym, dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę i pokrojone borowiki.
Nadmiar bulionu odparować i dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłko. Gotowy farsz doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, kminkiem, solą, pieprzem. Na sam koniec dodać posiekane drobno zioła.
Prawie gotowy farsz przełożyć do dużej miski i połączyć ze zmieloną łopatką wieprzową. Całość ponownie doprawić.
Sparzone główki kapusty obrać z liści i usunąć twarde części za pomocą noża bądź młotka do mięsa.
Następnie przygotować sporą miskę, wyłożoną wcześniej gazą. Liście kapusty układać na przemian, raz włoska, raz biała. I tak całą warstwę, następnie warstwę farszu. Robimy tak, aż skończy się miejsce w misce.
Gotową faszerowaną kapustę ciasno zawinąć gazą i związać sznurkiem. Całość gotować w tej samej wodzie, w której wcześniej była gotowana sama kapusta. Czas gotowania ok 1 godziny.
W tym czasie przygotować sos chrzanowy: na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula nabierze odpowiedniego koloru, wlać śmietanę, dodać chrzan śmietankowy.
Odparować trochę, dodać sok z cytryny i przyprawy. Całość należy przelać przez drobne sito. Na sam koniec dodać świeżo tartego chrzanu. Faszerowaną kapustę podawać z sosem chrzanowym.
Nastawić spory garnek z posoloną wodą, do obgotowania kapusty w całości.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać do niej surową kaszę jęczmienną i chwilę podsmażyć. Całość podlać bulionu warzywnym, dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę i pokrojone borowiki.
Nadmiar bulionu odparować i dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłko. Gotowy farsz doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, kminkiem, solą, pieprzem. Na sam koniec dodać posiekane drobno zioła.
Prawie gotowy farsz przełożyć do dużej miski i połączyć ze zmieloną łopatką wieprzową. Całość ponownie doprawić.
Sparzone główki kapusty obrać z liści i usunąć twarde części za pomocą noża bądź młotka do mięsa.
Następnie przygotować sporą miskę, wyłożoną wcześniej gazą. Liście kapusty układać na przemian, raz włoska, raz biała. I tak całą warstwę, następnie warstwę farszu. Robimy tak, aż skończy się miejsce w misce.
Gotową faszerowaną kapustę ciasno zawinąć gazą i związać sznurkiem. Całość gotować w tej samej wodzie, w której wcześniej była gotowana sama kapusta. Czas gotowania ok 1 godziny.
W tym czasie przygotować sos chrzanowy: na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula nabierze odpowiedniego koloru, wlać śmietanę, dodać chrzan śmietankowy.
Odparować trochę, dodać sok z cytryny i przyprawy. Całość należy przelać przez drobne sito. Na sam koniec dodać świeżo tartego chrzanu. Faszerowaną kapustę podawać z sosem chrzanowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W