Mus czarno-biały
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 100 ml (kawy)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżeczki żelatyny (namoczonej w 1 łyżce wody)
Składniki białej masy
- 4 białka
- ½ łyżeczki soli
- 100 g cukru
- cytryna
- 3 krople esencji pomarańczowej
- 2 łyżeczki żelatyny (namoczonej w 1 łyżce wody)
- 250 ml śmietany 36%
- ziarenka kawy do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i kawą rozpuszczalną. W gorącej kawie rozpuść żelatynę. Dolej do niej alkohol. Teraz wlać gorącą kawę do kogla-mogla małym strumieniem stale mieszając. Wstawić miskę do rondla z gotującą się wodą. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Teraz stale mieszając schłodzić krem wkładając miskę do większej wypełnionej lodem. Białka ubić z dodatkiem soli. Gdy zrobi się z nich miękka piana dosypać cukier nie przestając jej ubijać. Przenieś miskę nad rondel z gotującą się wodą, aż utworzy się beza. Należy uważać, aby nie przebić piany bo będzie mieć gruzełkowatą strukturę. Gdy jest jeszcze gorąca dodać do niej żelatynę. Ostudzić naczynie z bezą w większej misce z lodem. Śmietanę ubić i wymieszać z letnią bezą, skórką otartą z cytryny oraz esencją pomarańczową. Napełnić wysokie kieliszki na przemiennie kremami, zanim całkowicie zastygną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ozdobić ziarnami kawy.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W