Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami

Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3 filiżanki jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka twarożku
  • ćwierć filiżanki słodzika ze stewii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki szafranu
  • 1 filiżanka niesolonych, surowych pistacji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z twarożkiem i przełożyć do cedzaka wyłożonego gazą. Odstawić na 12 godzin.
Szafran rozpuścić w odrobinie letniej wody. Dodać do odsączonego jogurtu razem ze słodzikiem, cynamonem, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i połową posiekanych pistacji. Wymieszać i schłodzić.
Przed podaniem posypać resztą posiekanych pistacji.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA