Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- papryka
- czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryczka chili
- 4 młode ziemniaki
- 3 pomidory
- skórka z limonki
- 3-4 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- olej do smażenia
- kubek kwaśnego jogurtu
- mieszanka przypraw:
- 2 łyżeczki uprażonej kozieradki
- 2 łyżeczki uprażonej kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- świeża papryczka chili
- 3-4 listki świeżej kolendry
- chlebek naan:
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 3 łyżki roztopionego klarowanego masła
- 4 łyżki jogurtu
- 2 łyżki miodu
- 300 g mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój w średnią kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu utrzyj przyprawy - kozieradkę, ziarna kolendry, chili i listki świeżej kolendry.
W woku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę. Dodaj mieszankę przypraw i skórkę z limonki.
Składniki wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe twarde warzywa - ziemniaki, paprykę, posiekany czosnek i chilli. Dosyp soczewicę. Do przesmażonych warzyw dodaj pomidory i dolej wodę. Duś, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolej jogurt i wymieszkaj delikatnie wszystkie składniki.
Przygotuj chlebek. W misce połącz drożdże z ciepłą wodą i rozpuszczonym masłem. Dolej jogurt i miód. Dosyp mąkę. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków cista formuj cienkie placuszki. Smaż je na maśle. Curry podawaj z placuszkami naan. Smacznego!
W woku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę. Dodaj mieszankę przypraw i skórkę z limonki.
Składniki wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe twarde warzywa - ziemniaki, paprykę, posiekany czosnek i chilli. Dosyp soczewicę. Do przesmażonych warzyw dodaj pomidory i dolej wodę. Duś, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolej jogurt i wymieszkaj delikatnie wszystkie składniki.
Przygotuj chlebek. W misce połącz drożdże z ciepłą wodą i rozpuszczonym masłem. Dolej jogurt i miód. Dosyp mąkę. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków cista formuj cienkie placuszki. Smaż je na maśle. Curry podawaj z placuszkami naan. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W